Blogger Tricks

Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Λωξάντρα

...
Η µεγάλη πράσινη πήλινη σόµπα φλοκάριζε µε δύναµη σαν µπήκαν στην τραπεζαρία. Μοσχοβολούσε η κάµαρα πεύκο και πρινάρι. Το τραπέζι ήταν στρωµένο φαρδύ-πλατύ σ’ όλο το µάκρος της κάµαρας και το κάτασπρο λινό τραπεζοµάντηλο δε φαίνουνταν απ’ τους πολλούς µεζέδες. Το καρυδένιο µπουφεδάκι, που σαν λεπτοκόκαλη γυναίκα δεν έδειχνε τον όγκο του, ήταν φορτωµένο µε τ’ αγιοβασιλιάτικα τα φρούτα: µήλα, αχλάδια, ρόδια, πορτοκάλια, καρύδια, φουντούκια, µύγδαλα, κάστανα, φιστίκια, σταφίδες, σύκα, χαρούπια και γλυκοσούτζουκο από χυµό σταφυλιών. Σωστό κέρας της Αµαλθείας. 
-Ευλόγησον την βρώσιν και την πόσιν των δούλων σου ... 
Με κατάνυξη κάθισαν όλοι γύρω στο τραπέζι και άρχισαν να δένουν στο λαιµό τους τις πετσέτες τους. Το φαγητό άρχισε αργά, ιεροτελεστικά και βαθυστόχαστα, µε τις στερεότυπες ευχές και τα «γεια στα χέρια σου, Λωξάντρα µου».
...
Οι ηθοποιοί τη σειράς του 1980 (ΕΡΤ)
Εκείνη τη στιγµή μπήκε ο Ταρνανάς βαστώντας όσο µπορούσε πιο αψηλά τη µεγάλη πιατέλα µε τη γαλοπούλα. Ακούστηκε µουγκρητό. Ήταν η Λουγγρού που προσπαθούσε να ξεκουµπώσει τη ζώνη της. Έγινε σιωπή. Στο τραπέζι είχε µπει το καινούργιο σερβίτσιο που έφερε ο Θεόδωρος απ’ την Αγγλία, χοντρή πορσελάνη και απάνω ζωγραφισµένα δάση, λιβάδια, σπιτάκια εξοχικά, βουνοπλαγιές και πύργοι παραµυθένιοι. Κόπηκε η γαλοπούλα και µοιράστηκε. Ο καθένας συγκεντρώθηκε στο πιάτο του. Ο Ταρνανάς ξετάπωσε ένα µπουκάλι γαλλικό κρασί και άρχισε να γεµίζει τα ποτήρια. Ο Κοτκοτίνος σηκώθηκε απάνω να κάνει πρόποση. Η Λουγγρού ξεκούµπωσε και το γιακά της. Το ρολόι του τοίχου χτύπησε τέσσερις. 
Τρεις ώρες καθόνταν στο τραπέζι. Και βέβαια τρεις ώρες, ποιο ήταν το βιαστικό τους; Όλοι εκεί θα µνήσκαν. ∆όξα τω Θεώ στρώµατα δεν είχε το σπίτι; Για παπλώµατα; Και εξακολουθούσε το φαγοπότι ως το τέλος. Και όταν πια τελείωσαν, πήρε η Λωξάντρα µια βούκα ψωµί, το έκοψε µε το χέρι της στα τρία, και τίναξε τα κοµµάτια πάνω στο τραπέζι. 
- Αβράµ, Ισάκ και Ιακώβ, είπε, καλά τρία. 
Και ύστερα ήρθε ένας-ένας να φιλήσει το χέρι της. 
...

Μαρία Ιορδανίδου